Okulda Başarısızlığın Nedenleri Nelerdir?

  • Anasayfa
  • Okulda Başarısızlığın Nedenleri Nelerdir?
Image Çocuk

Okulda Başarısızlığın Nedenleri: Başa Çıkma Yolları

  • 23 Aralık 2022

Okulda başarısızlık her öğrencinin yaşayabileceği bir durumdur. Belirli derslerden ya da belirli zamanlarda başarısızlık yaşanırsa burada bir problem görmek doğru olmaz. Ancak sürekli hale geldiyse okul başarısızlığının nedenleri hakkında konuşmak gerekir.

Olası nedenler arasından mevcut durum analiz edilmeli ve altta yatan neden çözülerek okul başarısının artması sağlanmalıdır. Okul başarısı altta yatan neden çözülürse kolayca artabilir. Okulda yaşanan başarısızlık çok farklı nedenlerden kaynaklanabilir.

  • Okul Devamsızlıklarının Yüksek Olması

Okul devamsızlığı her öğrencinin yapabileceği bir durumdur. Bir öğrencinin okulda düşük başarısının olmasının en önemli nedenler arasında devamsızlık bulunur. Sürekli olarak okulu asan bir öğrenci konuları anlamakta, bağlantı kurmakta ve yetişmekte zorluklar yaşar.  Devamsızlık nedenleri saptanarak çocuğun devamı sağlanırsa okul başarısı otomatik olarak artar.

  • Duyusal ve Fiziksel Engeller

Çocukların fiziksel ve duyusal engelleri özgüven problemlerine yol açabilir. Buna bağlı olarak ders başarısı da düşebilir. İşitme, duyma ve hareket kabiliyetinin olmaması durumlarında çocuğun yakından takip edilmesi bu durumun ders başarısını etkilememesini sağlar.

  • Özel Öğrenme Güçlükleri

Çoklu Zeka Kuramı’na göre her çocuk aynı zeka türüne sahip değildir ve öğrenme hızları da farklıdır. Bu nedenle özel öğrenme güçlükleri olan çocuklar başarısız olma eğiliminde olurlar. Okulda dersler ortalama çocuklara göre anlatıldığından bu çocuklar geri kalabilir. Bireysel desteklerle özel öğrenme güçlüğü olan kişilerin başarılı olması sağlanabilir.

  • Gelişimde Gerilik

Çocuklarda yaşanan en büyük problemlerden biri gelişim geriliğinin olmasıdır. Gelişim geriliği olan çocukla yaşıtlarından daha geride hareket eder. Bu durum anlama, yapma ve odaklanma konusunda sorunlar yaşamalarına yol açabilir. Gelişim geriliği öğrencinin belirli problemler yaşamasına yol açabilir.  Bu nedenle bu öğrencinin seviyesine ve hızına uygun eğitim süreci planlanmalıdır.

  • Duygusal Bozukluklar

Okul başarısızlığının nedenleri arasında duygusal bozukluklar da vardır. Okulda başarısız olan çocuklar stres yaşayabilirler ve sosyal ilişkileri de bozuk olabilir. Başarısızlık nedeniyle ortaya çıkan duygusal bozukluklara karşı çocuğun başa çıkabilmesi için profesyonel destek alması gerekebilir.

  • Ev Ortamındaki Sorunlar

Okul başarısızlığı sadece çocuğa bağlanmamalıdır. Evdeki sorunlar da okula yansır ve çocuğun başarısız olmasına yol açabilir. Ailede şiddet, çocuğa baskı ve çatışmalar başarısızlığa yol açabilir. Özellikle anne baba arasındaki gerilim ve ayrılıklar çocuğu etkileyebilir.

  • Ders Çalışma Yöntemlerini Bilmeme

Okul başarısının artabilmesi için çocukların ders çalışmaları da gerekir. Çocukların çoğunun en büyük sorunu ders çalışma yöntemleri konusunda bilgi sahibi olmamaktır. Her insan farklı yöntemlerle etkili çalışabilir. Bu nedenle öğrencilerin en etkili ders çalışma tekniklerini keşfetmesi gerekir.

  • Kendini Tanımama

Çocuklar kendini ne kadar iyi tanırsa okul başarısı da paralel olarak artar. Ancak kendini tanımayan kişilerin özgüveni de düşer. Bunlar da dolaylı olarak okul başarısını azaltır ve çocuğa her zaman olumsuz olarak yansır. Bu nedenle kişinin önce kendini tanıması gerekir.

Kampanyalar, eğitimler ve ücretsiz atölyeler için

E-bültene Kaydolun

Yorumlar (0)

Yorum Yap

Görüşleriniz benim için önemli, düşüncelerini benimle paylaşabilirsin.

En Çok Okunanlar