Mitomani Hastalığı: Yalan Söyleme Tedavisi ve Süreci
- 23 Aralık 2022
Halk arasında yalan söyleme olarak bilinen Mitomani hastalığı kişinin hem sosyal yaşamını hem de iş hayatını etkilemektedir. Bu hastalık çocukluk travmalarına bağlanır ve tedavisi de kişiye özel yapılır. Yalan söyleme hastalığı kişinin bir çıkarı veya kazancı olmamasına karşın kronik olarak bir olay karşısında yalan söylemesidir.
Yalan söyleme tedavisi olan bir hastalıktır. Yoğun stres altında kalınması, sosyal çevre baskısı gibi durumlar yalan söyleme durumunun daha da artmasına yol açar. Bu süreçte doğru tedavi seçeneklerine bakmak gerekir. Tedavi seçenekleri kişiye özel olarak belirlenir ve yalan söyleme davranışının ortadan kalkması genel amaçtır.
Yalan Söyleme Tedavisi Nasıl Olur?
Yalan söyleme tedavisi için öncelikle kişinin öyküsünün dinlenmesi gerekir. Bu durum psikolojik bir soruna mı dayanıyor yoksa kendi başına bir sağlık problemi mi bunu anlamak esastır. Yalan söyleme kişilik bozukluğu, duygudurum bozukluğu, anksiyete ve depresyon gibi ruhsal problemlere dayalı olması halinde ilaç tedavisi uygulanır. Bu durumda antidepresan, sakinleştirici veya antipsikotik gibi farklı ilaç tedavileri uygulanabilir.
Yalan söyleme hastalığı bulunan kişilerin tedavisinde en yaygın seçenek psikoterapi olur. Bunun yanında teşhis sonrasında hastanın da psikolojik olarak destek alması gerekir. Hasta yakınlarının da bu süreçte yalan söyleme hastalığı konusunda bilgilendirilmesi ve tedavi süreci hakkında detayları öğrenmesi gerekir. Yalan söyleme hastalığı tedavisi sürecinde hasta yakınlarının desteği çok önemlidir.
Yalan Söyleme Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Yalan söyleme hastalığı olan kişilerin güven ilişkisi kurması çok zordur. Bu nedenle aradaki güven ilişkisinin kurulması için biraz sabırlı olmak gerekir. Aynı zamanda yalan söyleme sorunu neye dayalı olursa olsun psikolojik bir alt yapıya sahiptir.
Kişi kötülük amacı taşımasa da psikolojik olarak yalan söyleme eğiliminde olur. Bu nedenle yalan söyleyen kişileri suçlamak yanlış olur. Mitomanik bir kişinin yalan söylediği fark edilirse konuşma orada sona erdirilirse bu yararlı olabilir. Kişi yalan söylediğinde konuşmanın biteceğini bilirse zamanla doğruyu söylemeye alışabilir. Bu teknik tutarlı olduğu sürece büyük katkı sağlar.
Yalan söyleme problemi olan kişilerin yalan konusunda destekleyici bir yardım görmesi de önemlidir. Bu nedenle hastalar kesinlikle profesyonel tıbbi destek almalıdır. Psikolojik destek almayan kişilerde problem daha da artabilir ve geri dönülmesi güç olabilir.
Yalan Söyleme Hastalığı Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Yalan söyleme hastalığı tedavisi kişiden kişiye değişir. Her hastada tedavi süresi farklılık gösterecektir. Çünkü bu hastalık psikolojik kökenlidir ve psikolojik tedavilerin süresi her zaman aynı olmaz.
Tedavi sürecinde aradaki güven ilişkisinin kurulması, hastanın problemi kabul edip kurtulmak istemesi ve hasta yakınlarının desteği tedavi süresinin kısalmasında etkilidir. Yalan söyleme sorunu tedavi edilirken öncelikle kişinin bu sorununu kabul etmesi ve tedavi olmak istemesi çok önemli bir husustur.
Kampanyalar, eğitimler ve ücretsiz atölyeler için
Yorumlar (0)