Kimlik Karmaşası: Çözüm Odaklı Yaklaşımlar
- 23 Aralık 2022
Kimlik karmaşası, kişinin eski ve yeni durumlar arasında kişilik açısından bunalım yaşamasıdır. Her insan hayatının belirli dönemlerinde kimlik karmaşası yaşanabilir. Öncelikle öğrencilik dönemlerinde okulla ilgili kimlik karmaşaları yaşanabilir. Bunun yanında ergenlik döneminden itibaren okul hayatı, aile hayatı ve arkadaş çevresinde kimlik karmaşası hakim hale gelir. Kişinin kimlik karmaşası yaşadığı diğer bir zaman dilimi ise gençlik yıllarıdır.
Gelecek kaygısı, meslek seçimi ve iş yaşamı gibi alanlar kişide kimlik karmaşasına yol açabilir. Bunun dışında yaşanan karmaşa ebeveynlik döneminde de ortaya çıkabilir. Bunun yanında kişi yaşlılık döneminde de kimlik karmaşaları yaşayabilir. Görüldüğü gibi her yaşta ve dönemde kişinin farklı kimlik karmaşaları yaşaması doğaldır.
Kimlik Karmaşası Nasıl Çözülür?
Özellikle gençlik ve ergenlik dönemlerinde yaşanan kimlik karmaşası kişi için büyük bir problem yaratır. Okul hayatını, aile ilişkilerini ve arkadaşlık ilişkilerini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle kimlik karmaşasının çözülmesi gerekir. Kimlik karmaşası psikolojik destek ile çözülebilir. Bu konuda deneyimli bir psikolog ile terapi sürecini yürütebilirsiniz. Kimlik karmaşası kişide olumsuz kimlik gelişmesine yol açabilir. Bu nedenle öncelikle kimlik karmaşasının altında yatan neden saptanmalıdır.
Altta yatan nedene göre kimlik karmaşasına yönelik bireysel terapi uygulanabilir. Grup terapisi de benzer kimlik karmaşaları yaşayan kişiler için tercih edilebilir. Tedavi süreci sonrasında kişi sağlıklı bir kimlik gelişimi elde edebilir.
Ergenlik Döneminde Kimlik Karmaşası
Ergenlik döneminde kişi artık bir kimlik kazanma sürecine girer. Bu süreçte kişi için değişen sorular ve cevapları kimlik karmaşasına yol açabilir ve kişide bunalıma yol açabilir. Kimlik erteleme de bu süreçte yaygın olarak görülür.
Ergen birey bu süreçte kararlarını sürekli erteleyebilir. Aynı zamanda başka bir problemse kişinin kendini dinlemek yerine toplumda olan beklenti ve isteklere cevap vermesidir. Ancak bu cevap verme aşırı uçta olursa kimlik karmaşasına yol açabilir.
Kimlik karmaşası genellikle kişinin kendi içinde yaşadığı bir durumdur. Ergenlik döneminde bireylerin kimlik karmaşası yaşamaları doğal bir durumdur. Ancak sağlıklı olarak bu durumdan kurtulmaları da sürecin bir parçası olmaktadır.
Kimlik Karmaşasının Nedenleri Nelerdir?
Kimlik karmaşası altta bazı nedenlerle ortaya çıkar. Öncelikle kimlik karmaşası kişinin toplumsal beklentilere ve dayatmalara göğüs germekte zorlanmasıdır. Yoğun bir baskının olduğu toplumlarda bireylerde karmaşalar yaşanabilir.
Kimlik karmaşasının diğer bir nedeni ise kişinin aile tarafından baskı altına alınmasıdır. Kişi olmak istediği kimlikle ailenin dayattığı kimlik arasında kalabilir. Bu durumda ailenin baskıcı tutumdan vazgeçmesi gerekir. Arkadaş çevresi de kişide kimlik bunalımlarına yol açabilir. Arkadaşlarıyla ilişkisinin devam ettirmek isteyen kişiler kimlik bunalımı yaşar. Bu durumda kişi arkadaş ilişkilerini sağlıklı geliştirmeli ve ilişkiler kurduğu kişileri iyi seçmelidir. Kimlik karmaşasını engellemesi adına her zaman altta yatan nedene göre çözüm bulunmalıdır.
Kampanyalar, eğitimler ve ücretsiz atölyeler için
Yorumlar (0)