İlişkilerde Öfke Patlamaları Neden Olur?

  • Anasayfa
  • İlişkilerde Öfke Patlamaları Neden Olur?
Image Aile

İlişkilerde Öfke Patlamaları: Nedenleri ve İlişkilere Etkileri

  • 27 Ocak 2023

İlişkilerde öfke patlaması her zaman yaşanabilir. Çiftlerden biri veya diğeri kişilik olarak öfkeli olabilir. Bunun dışında yaşanan bazı olaylar çiftleri öfke patlamalarına götürebilir. Öfke patlamasının altında çok çeşitli nedenler olabilir. Öfke patlamalarında çiftler birbirine karşı saygılı ve nazik davranmazsa problemler büyüyebilir.

Öfke patlaması bazı durumlarda normal kabul edilse de bazı durumlarda mutlaka ciddiye alınmalıdır. İlişkilerde öfke patlamaları neden olur hemen detaylıca bir bakalım. Problemi aşabilmek için ilişkilerde öfke patlaması nedenleri bilinmeli ve buna göre çözüm yolu bulunmalıdır.

  • Tıbbi Sorunlar

Oksitosin, vazopressin ve kortikotropin salgılayan hormon hipotalamustan hızla salındığında öfkenin ortaya çıktığı varsayılmıştır. Bu, hipofiz bezinin adrenal korteksin kortikosteroidleri serbest bırakmasına neden olan büyük miktarda adrenokortikotropik hormon üretmesine ve serbest bırakmasına neden olur. Bu zincirleme reaksiyon vücutta ciddi öfke oluşturabilir.

  • Kişisel Problemler

İnsanlar arasında yaşanan ilişkilerde bazen kişisel problemler öfke patlamalarına yol açabilir. Bazı insanlar kişilik özelliği olarak öfkelenmeye meyillidir. Bu durumda onları tetikleyen bir durum yaşandığında öfke duymaya başlarlar.  Bu noktada öfkenin ortadan kaldırılması için onların sakinleştirilmesi gerekir.

  • Duygusal Travma

Duygusal travma ve iç acı, içsel olarak çözülmemiş çatışmaya neden olabilir. Kişiler geçmişte veya o an çeşitli duygusal travmalar yaşarlarsa öfke patlamaları ortaya çıkabilir. Cinsel istismar, taciz gibi olaylar yaşama veya şahit olma duygusal olarak travmalara yol açabilir. Bu da ilişkilerde öfke patlamalarının nedenleri arasında gösterilebilir.

  • Saygı Duymama

Öfke, saygısızlık karşısında verilen doğal bir tepkidir. Bu her iki cinsiyet için de geçerlidir. Ancak erkekler için daha yaygındır. Ne hissettiğimizi kelimelere dökmek genellikle zordur. Duygular, onlar için kelimeleriniz olsun ya da olmasın kendilerini ifade eder. Bu nedenle öfke patlaması şeklinde ortaya çıkabilir.  Çiftler öfke nöbetlerini yenmek istiyorsa birbirlerine saygı duymalıdır.

  • Depresyon

Psikologlar, bazı öfkelerin psikolojik sorunların altında yatan sonuç olabileceğini kabul ediyorlar. Öfke, en az iki hafta süren devam eden üzüntü ve ilgi kaybı duyguları olarak karakterize edilen depresyonun bir belirtisi olabilir. Partnerlerden biri depresyon yaşıyorsa öfke nöbetleri geçirebilirler.

  • Obsesif Kompulsif Bozukluk

Obsesif Kompulsif Bozukluk, istenmeyen düşüncelerle işaretlenmiş ve onları yapmak istemedikleri şeyleri yapmaya iten bir anksiyete bozukluğudur. Bu, yönetilmezse öfke ürettiği stresine neden olur. Bir çalışma bu durumdan muzdarip kişilerin % 50'sinden fazlasının öfke atakları yaşadığını bulmuştur. Bu nedenle obsesif kompulsif bozukluk olan kişiler ilişkilerinde öfke nöbetleri geçirebilirler.

  • Bipolar Bozukluk

Bu tipik olarak manik davranış uyumları anormal derecede yüksek uyarılma, duygulanım ve enerji seviyesi durumu olarak açıklanabilir. Bu durumun ardından şiddetli depresyon gelir. Öfke kaynaklı duygulardan umutsuzluğa giderler. Öfke, bu aşırı ruh hali dalgalanmalarının yaygın bir yan etkisidir. Bipolar bozukluk ilişkilerde yaygın olarak öfke nöbetlerine yol açabilir.

  • Madde Bağımlılığı

Alkol ve madde bağımlılığı şiddet suçlarına, saldırıya, cinayete, çocuk istismarına ve tecavüze kişiyi daha yatkın hale getirir. Çiftlerden birinde madde bağımlılığı ve alkol tüketimi varsa öfke nöbetleri ortaya çıkabilir. Bağımlılık ilişkide öfke nöbetlerinden daha büyük problemlere yol açabilir.

  • Narsisizm

Narsist, kendine karşı aşırı bir hayranlığı olan kişidir. Narsist olan kişi empati eksikliği yaşar ve diğer insanlardan yararlanmayı hak görür.  Empatiden yoksun oldukları için eşlerinin nasıl hissedebileceğini düşünmezler. Hak sahibi olduklarını hissederler, bu yüzden sürekli olarak bencil davranırlar. Başkalarından yararlanmaya eğilimli olduklarını hissederler, istediklerini elde etmek için kime zarar verdiklerini umursamazlar. Eşlerinin duyguları asla akıllarından geçmez. Kendi arzuları ve duygularıyla çok meşguller. Bu nedenler de öfke problemlerini sürekli olarak yaşarlar.

Öfke İlişkilere Nasıl Zarar Verir?

Öfke, sağlıklı bir şekilde ifade edilmediğinde zararlı olabilen güçlü bir duygudur. Özellikle ilişkilerde, kontrolsüz öfke yıkıcı olabilir. Sağlıklı ilişkiler sağlıklı iletişim, sınırlar, anlaşmalar, saygı ve karşılıklı destek üzerine kuruludur. Öfke kontrolsüz ve zararlı bir şekilde ifade edildiğinde bu unsurlara soruna yol açar.

Sevdiklerinizin kendilerini güvensiz hissetmelerine neden olabilir ve uzun süreli duygusal hasara neden olabilir. İletişimin bozulmasına neden olabilir. Öfke problemleri yaşayan kişiler ilişkilerde öfke patlamaları nedenleri hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Altta yatan nedeni tespit ederek gerekli çözüm için girişimde bulunmak ilişkinin sağlığı için gereklidir.

Kampanyalar, eğitimler ve ücretsiz atölyeler için

E-bültene Kaydolun

Yorumlar (0)

Yorum Yap

Görüşleriniz benim için önemli, düşüncelerini benimle paylaşabilirsin.

En Çok Okunanlar