Cinsel İşlevler ve Cinsel İşlev Bozuklukları Nelerdir?

  • Anasayfa
  • Cinsel İşlevler ve Cinsel İşlev Bozuklukları Nelerdir?
Image Aile

Cinsel İşlev Bozuklukları: Tedavi ve Yönetim Yolları

  • 29 Aralık 2022

Cinsel işlevler, cinsellik sırasında bireylerin üzerine düşeni yerine getirebilmesidir. Cinsel işlev bozukluğu kişide cinsel ilişki anında herhangi bir süreçte ortaya çıkan zorluk olarak tanımlanabilir. Bu, bir partner arzusunu, uyarılmayı, penetrasyonu, seks eyleminin kendisini veya yakınlık sırasında orgazma ulaşmayı etkileyen bir sorun olabilir.

Cinsel işlev bozuklukları hem erkekler hem de kadınlar arasında yaygın bir sorundur. Kalp hastalığı ve hormon dengesizlikleri gibi fiziksel sorunlardan ve tıbbi durumlardan veya anksiyete, depresyon ve geçmiş travmanın etkileri gibi psikolojik sorunlardan kaynaklanabilir. Altta yatan nedene göre bu bozukluklar kolaylıkla tedavi edilebilir.

  • Arzu Bozuklukları

Bu bozukluklar cinsel isteği ve cinsiyete olan ilgiyi etkiler, ayrıca libido bozuklukları veya düşük libido olarak da bilinir. Düşük östrojen ve testosteron seviyeleri, hormonal değişiklikler, tıbbi durumlar (diyabet ve kalp hastalığı gibi), ilişki sorunları, cinsel engellemeler, yorgunluk, korku, depresyon ve anksiyete gibi libidonun azalmasına neden olabilir.

  • Uyarılma Bozuklukları

Bu bozukluklar, cinsel aktivite sırasında fiziksel olarak uyandırılmayı zorlaştırır veya imkansız hale getirir, hem erkeklerde hem de kadınlarda ortaya çıkabilir. Erkeklerde en sık görülen tip erektil disfonksiyondur. Bir kişi uyarılma bozukluğuna sahip olduğunda, cinsel aktiviteyle ilgilenebilir, ancak bundan herhangi bir fiziksel tatmin elde edemez.

  • Orgazm Bozuklukları

Bunlar orgazm olmamasını veya gecikmiş orgazmı içerir, kadınlarda yaygın bir sorundur, ancak erkeklerde de ortaya çıkabilir. Cinsel aktivite sırasında ağrı, stres, yorgunluk, hormonal değişiklikler ve azalmış libido, orgazmın gecikmesine veya yokluğuna neden olabilir.

  • Ağrı Bozuklukları

Bunlar cinsel ilişki sırasında ağrı içerir, hem erkekleri hem de kadınları etkileyebilir. Kadınlarda ağrıya vajinal kuruluk, vajinismus (vajinal kasları etkileyen bir durum), idrar yolu enfeksiyonları (İYE), menopoz sırasında hormonal değişiklikler ve diğer durumlar neden olabilir. Erkeklerde ağrı, Peyronie hastalığından (penise fiziksel hasar), İYE'ler gibi enfeksiyonlardan, prostatit ve maya enfeksiyonlarından, genital herpes ve cilt koşullarından kaynaklanabilir.

Cinsel İşlev Bozukluğu Tedavisi

Cinsel zorlukların manevra yapması zor olabilir. Bu koşulların genellikle özel işler olarak kabul edilmesine yardımcı olmaz, bu da yönetimlerini inanılmaz derecede izole eder. Cinsel işlev bozukluğu ile yaşamanın algılanan zorluklarına rağmen, bu koşullar yönetilebilir ve hatta doğru bakımla tedavi edilebilir. Cinsel işlev bozukluğunu yönetmenin bazı yolları aşağıda tartışılmaktadır.

  • İlaç Tedavisi

Bazı ilaçlar ve takviyeler, erkeklerde ve kadınlarda cinsel işlevi iyileştirmeye yardımcı olabilir. Erkeklerde, sildenafil, tadalafil, stendra ve vardenafil gibi jenerik ilaçlar, penise kan akışını iyileştirmeye yardımcı olan vazodilatörler olarak işlev görebilir. Cinsel ilişki sırasında erektil fonksiyonu ve dayanıklılığı artırmaya yardımcı olurlar.

14 Testosteron ve östrojen gibi hormonal takviyeler, hormon dengesizlikleri ile ilişkili zorluklara aracılık etmeye de yardımcı olabilir. Benzer şekilde, cinsel işlev bozukluğunun ilacın bilinen bir yan etkisi olduğu durumlarda, söz konusu ilacın daha az yıkıcı bir seçenekle değiştirilmesi önerilir.

  • Terapi

Bir profesyonelle cinsel eylemlerle ilişkili kaygı, suçluluk duyguları veya utanç hakkında konuşmak, bu duyguların seks sırasında ürettiği zorlukların üstesinden gelmeye yardımcı olabilir. Bir terapist ayrıca çiftler arasında daha sağlıklı ilişkilere rehberlik etmeye yardımcı olabilir.

Bu, çevrimiçi cinsel terapi veya yüz yüze toplantılar sırasında ortaya çıkabilir. Bu toplantılar cinsiyete karşı tutumları geliştirmeye yardımcı olabilir ve ayrıca erken boşalma gibi zorluklara yardımcı olacak davranışsal yöntemler öğretebilir.

Kampanyalar, eğitimler ve ücretsiz atölyeler için

E-bültene Kaydolun

Yorumlar (0)

Yorum Yap

Görüşleriniz benim için önemli, düşüncelerini benimle paylaşabilirsin.

En Çok Okunanlar