Boşanmanın Çocuklar Üzerindeki Etkileri
- 27 Ocak 2023
Boşanmanın çocuklar üzerinde sosyal geri çekilme, bağlanma sorunları ve davranışsal problemler de dahil olmak üzere birçok etkisi olabilir. Boşanma çocukları ayrıca anksiyete ve depresyon, kişilerarası ilişki zorlukları ve yetişkinlikte istenmeyen sağlık sonuçları gibi zihinsel sağlık bozuklukları riski altındadır.
Bununla birlikte anne babalar çocuklar üzerindeki etkileri azaltmak için onlara destek olmalıdır. Bol miktarda destek, bakım ve dikkat ile ebeveynler, çocuklarının bu yaşam değişikliğiyle başa çıkmasına yardımcı olabilir ve olumsuz etki olasılığını azaltabilir. Boşanmanın bazı olası istenmeyen etkileri şunlardır:
- Öfke
Çocukların ebeveynlerinin boşanması sırasında ve sonrasında öfke yaşamaları çok yaygındır. Boşanma özellikle yüksek çatışma barındırırsa çocuklar fizyolojik stres sistemlerinin uyarılmasından dolayı duygusal tepkilerini düzenlemede zorluklar yaşayabilirler. Bu, diğer altta yatan duyguları maskelemek için kullanılsa bile öfke ve fiziksel saldırganlığın ifadesiyle sonuçlanır. Çocuklar genellikle öfkelerini boşanmayı başlatan veya boşanmadan sorumlu olarak algıladıkları ebeveyne yöneltirler.
- Çekilme
Ebeveynlerinin boşanmasının bir sonucu olarak çocuklar sosyal olarak da geri çekilebilir veya daha önce zevk aldıkları hobilerden veya aktivitelerden kaçınabilirler. Bu davranışlar özellikle yüksek çatışmalı boşanmalarda yaygındır. Bunun birkaç nedeni olabilir. Birincisi, çocuklar ebeveynlerinin boşanması için kendilerini suçlayabilir veya suçlu hissedebilirler, bu da semptomlarını izole etmelerine ve içselleştirmelerine neden olabilir. Çocuklar ayrıca ebeveynlerinin boşanması konusunda utanç duyabilirler. Bu da onları aileleri hakkında sorulabilecek sosyal durumlardan kaçınmaya yönlendirir.
- Okula İlgi Eksikliği
Boşanmış kişilerin çocuklarının okula devam etme oranları daha düşük olma eğilimindedir; daha az ev ödevi yapmak; daha düşük notlar almak; okul terki oranlarının daha yüksek olması; ve evdeki okul çalışmaları üzerinde boşanmamış ailelerin çocuklarına göre daha az ebeveyn denetimine sahiptir. İstenmeyen duygularla dikkatleri daha fazla dağıldığı veya boşanma nedeniyle evde daha fazla sorumluluk almak zorunda kaldıkları için durum böyle olabilir.
- İlişki ve Bağlanma Sorunları
Çocukların sağlıklı, güvenli bağlanma gelişimi genellikle boşanmadan etkilenir. Çünkü ebeveyn kaynakları kullanılamaz veya öngörülemez hale gelebilir. Bebekler ve küçük çocuklar için yüksek yoğunluklu ebeveyn kavgası daha güvensiz bağlanma ve endişe ile ilişkilidir. Ek olarak çalışmalar çocuklukta bağlanma zorluklarının yetişkinliğe kadar devam edebileceğini göstermektedir.
- Davranış Sorunları
Ebeveynlerinin boşanmasını yaşayan çocuklar dürtüsellik gibi davranışsal sorunlar yaşayabilir; öfke nöbetleri; reddetme ve inatçılık; ve hatta şiddet sorunları yaşayabilirler. Bazen çocuklar yeterince olumlu ilgi görmüyorlarsa ebeveynlerinin dikkatini çekmenin bir yolu olarak hareket ederler. Özellikle daha büyük çocuklar ve ergenlerle yoğun bir şekilde çatışmalı boşanma, daha yüksek itaatsizlik, saldırganlık ve suçluluk seviyeleri ile ilişkilidir. Bunun en önemli nedeni çocukların ebeveynlerinin hayal kırıklığına, özellikle de birbirlerine verdikleri tepkileri gözlemledikleri için bu davranışları ortaya çıkarmalarıdır.
- Uyku ve Yeme Alışkanlıklarındaki Değişiklikler
Boşanmaya eşlik eden rutin ve yapıdaki değişiklikler nedeniyle çocuklar düzenli uyku ve yeme alışkanlıklarını sürdürmek için mücadele edebilirler. Önceki yatma zamanı ve yemek zamanı rutinleri bu düzenliliği sağlamış olsa da boşanma nedeniyle yapı eksikliği veya hanehalkları arasındaki tutarsızlık bu alanlarda bozulmalara yol açabilir. Çocukların stresinin, iştahsızlık, aşırı yeme, uykusuzluk veya aşırı uyku gibi uyku ve yeme zorlukları olarak ortaya çıkması da mümkündür.
- Riskli Davranış
Ebeveynlerinin boşanmasına yanıt olarak, çocuklar (özellikle ergenler) hırsızlık, madde kullanımı ve korunmasız cinsel ilişki gibi riskli davranışlarda bulunabilirler. Bu, duygulardan anında tatmin olma veya dikkatin dağılması arzusu veya evde karşılanmayan ihtiyaçları karşılamak için başkalarından onay ve dikkat isteme arzusu nedeniyle ortaya çıkabilir.
- Fiziksel Hastalık
Fiziksel hastalık genellikle duygusal acının bir tezahürüdür bu nedenle çocuğunuzun ebeveyn boşanması sırasında ve sonrasında daha sık fiziksel şikayetleri olduğunu görebilirsiniz. Bir çalışma, ebeveyn boşanması ile günlük baş ağrısı olan çocuklar arasındaki raporlar arasında açık bir bağlantı buldu.
- Suç
Çocuklar aksi takdirde güvence altına alınsa bile ebeveyn boşanmasını kendi suçları olarak algılayabilirler. Suçlu hisseden çocuklar, ebeveynlerini memnun etmek, sorunlardan kaçınmak ve muhtemelen mükemmeliyetçi eğilimler geliştirmek için büyük çaba sarf edebilirler. Aşırı suçluluk duygusu, bir çocuğun depresyonda hissettiğinin bir göstergesi olabilir.
- Gelişimsel Gerileme
Yatak ıslatma ve parmak emme gibi gerici davranışlar, özellikle küçük çocuklar arasında boşanmadan sonra ortaya çıkabilir. Yatak ıslatma genellikle anksiyete ve duygusal acının fiziksel bir tezahürü olsa da parmak emme ve buna bağlı görünüşte çocuksu davranışlar bir çocuğun kendini yatıştırma çabası olabilir.
Kampanyalar, eğitimler ve ücretsiz atölyeler için
Yorumlar (0)