Aileden Ayrışma ve Bireyleşme Süreci: Dikkat Edilmesi Gerekenler
- 23 Aralık 2022
Çocuklar bebeklik döneminden itibaren aileye bağımlı olarak yaşarlar. Hayatını sürdürme ve beslenme gibi tüm konularda başka bir insana bağımlı olurlar. Ancak yaşları ilerledikçe ve yeni beceriler kazandıkça bağımsız hale gelmeye başlarlar. Bu adımlardan biri de zaman içinde aileden ayrışma ve bireyleşme süreci olur. Aileden ayrışma ve bireyleşme süreci bir çocuk için iki farklı gelişim sürecini oluşturur. Bu iki gelişim süreci birbirini tamamlar ve yakın ilişki içindedir.
Ayrışma çocukların anneleriyle ortak yaşamsal durumlarından çıkmaya başladığını ifade eder. Bireyleşme süreci ise çocuğun artık kendi ayırt edileceği bireysel özelliklerini kullanacağını gösteren başarıları ifade eder. Bu iki gelişim sürecini tamamlayan çocuk artık anneden bağımsız hareket edebilir ve kendi başına artık bir şeyler başarabilir.
Aileden Ayrışma ve Bireyleşme Sürecinde Ailenin Rolü
Her çocukta aileden ayrışma ve bireyleşme süreci farklı zamanlarda ortaya çıkar. Gelişim bireysel bir süreç olduğu için bu adımlar da kişiye göre değişiklik gösterir. Ancak bu sürecin sorunsuz atlatılması ve kısa sürede başarılmasında ailenin de rolü vardır.
Öncelikle çok baskıcı uygulamalara sahip ve çocuğa özgürlük alanı vermeyen aileler bu konuda problemler yaşamasına yol açar. Çocuklar ayrışabilmek ve bireyleşebilmek için özgürce hareket etmeye başlamalı ve kendisi bir şeyleri başardığının farkında olmalıdır. Bu konuda aileler çocukları desteklerse süreç çok daha sağlıklı ve sorunsuz olur.
Aileden Ayrışma ve Bireyleşme Sürecinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Çocuklar her gelişim döneminde farklı özellikler sergilerler. Ancak her gelişim dönemi kendi içinde özeldir ve kişiye göre farklılık gösterir. Aile bu süreçte öncelikle bireyin gelişimini yakından izlemelidir. Çocukların bu süreçte sağlıklı hareket edebilmesi için desteklenmesi gerekiyor. Sorgulanan, engellenen ya da küçümsenen çocuk bu dönemlerde bağımsız hareket etmekte zorlanacaktır.
Bireyleşme ve ayrışma sürecinde ailelerin yaptıkları en büyük hata çocuklarını başka çocuklarla mukayese etmektir. Her çocuğun özel olduğu ve her gelişim döneminin kendi içinde değerlendirilmesi gerektiğini belirtelim. Bu süreçte aile de kendini geliştirmeli ve çocuk için gerekli gelişim süreçlerinde ona destek olmalıdır.
Aileden Ayrışma ve Bireyleşme Süreci Ne Kadar Sürer?
Aileden ayrışma ve bireyleşme süreci her bireyde farklı zamanda ortaya çıkar. Genellikle çocukluk dönemine geçişte görülür. Ancak kaç yaşında ortaya çıkacağı, ne kadar süreceği ve nasıl bir süreç izleneceği her zaman tahmin edilemez.
Yine de bu süreçte öncelikle ayrışma ve sonra da bireyleşme süreci arka arkaya gelir. Bu iki gelişim adımı birbirini tamamlar ve bir bütün olarak değerlendirilebilir. Aile bu süreçte çocuğun sağlıklı gelişimi için profesyonel destek de alabilir. Çocuk terapisti ile birlikte bu süreç yürütülürse çocuğun daha sağlıklı bir kişilik geliştirmesi ve özgür hareket ederken daha rahat olması mümkün olur.
Kampanyalar, eğitimler ve ücretsiz atölyeler için
Yorumlar (0)